Tudta-e,


• hogy a cukorpótlók szénhidráttartalmát be kell számítani a cukorbetegek diétájába, míg az édesítőszereknél ilyen probléma nincs?
• hogy az édesítőszereket általában együtt alkalmazzák egy terméken belül, mert növelik egymás édesítő erejét?
• hogy a nyírfacukor (xilit) energiatartalma mintegy kétharmada a cukorénak?
• hogy a PKU-ban (fenilketonuria) szenvedő betegek nem fogyaszthatnak aszpartámot?
• hogy a cukorpótlók nagy mennyiségben való fogyasztása hasmenést, haspuffadást válthat ki?
• hogy az első édesítőszert 1879-ben állították elő, ami akkoriban nagy ellenállást váltott ki az emberekből?


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) irányelve a cukorfogyasztásra


A WHO cukorfogyasztásáról szóló irányelve azt javasolja, hogy a felnőttek és gyermekek csökkentsék napi hozzáadott cukorfogyasztásukat teljes kalóriabevitelük kevesebb mint 10 százalékára.
Az egészséges életmód számára további előnyökkel járna az erősebb csökkentés 5 százalék alá, ami körülbelül 25 gramm (6 teáskanál) cukor fogyasztásával egyenlő - olvasható az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közleményében.
A naponta elfogyasztott cukor többségét a feldolgozott ételek "rejtik", amelyeket általában nem sorolnak az édességek körébe. Egy nagykanál ketchup mintegy 4 gramm (kb. egy teáskanálnyi) hozzáadott cukrot tartalmaz. 1 cukorral édesített dobozos üdítőital akár 40 grammnyi (10 teáskanálnyi) hozzáadott cukrot is tartalmazhat - hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Forrás:
1. TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Hírlevél IV. évfolyam 5. szám, 2011. május
2. http://www.who.int; WHO calls on countries to reduce sugars intake among adults and children; 4 MARCH 2015
3. http://www.egészség.hu