Tudta Ön ezeket a transz-zsírsavakról?


• A mesterséges zsírsavak (TFA) az élelmiszerek ipari feldolgozása során keletkeznek és bizonyítottan károsak az egészségre.

• Csökkentik a ”jó” és növelik a ”rossz” koleszterin szintjét, továbbá a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, egyes daganatos betegségek, a hasi elhízás, sőt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát is.

• A mesterséges TFA nem része az egészséges táplálkozásnak!

• A WHO szerint a napi 2 gramm feletti TFA-bevitel már kockázatos.

• Jelenlétükre az élelmiszercímkén a ”részlegesen hidrogénezett olaj” vagy ”hidrogénezett növényi olaj” kifejezés utal.

• Fogyasztásuk csökkentésével évente több ezer haláleset lenne megelőzhető Magyarországon.

Miben lehet transz-zsírsav?

• péksütemény, croissant, leveles tészta

• krémmel töltött cukrászsütemény, torta

• töltött keksz, édes aprósütemény, nápolyi

• bevonómasszás édesség, rossz minőségű csokoládé

• mélyhűtött pékáru, fagyasztott pizza

• kényelmi termékek (kész szószok, öntetek stb.)

Miben lehet transz-zsírsav?

• Mindig olvassa el az élelmiszercímkét! Kerülje a ”részlegesen hidrogénezett olajat” vagy ”hidrogénezett növényi olaj” tartalmazó termékeket!

• Válassza az alacsonyabb zsírtartalmú termékeket!

Az OÉTI méri az élelmiszerek TFA-tartalmát. Kövesse a folyamatosan frissülő listát! (www.oeti.hu)