Tippek mindenkinek


Nincsenek tiltott táplálékok, csak kerülendő mennyiségek.

Az egészséges táplálkozás egyetlen étel vagy élelmiszer tilalmát sem jelenti. Vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket előnyben kell részesíteni, míg másokat csak ritkábban szabad fogyasztani.

Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző módon állítsuk össze az étrendünket.

Ne ragaszkodjon a megszokotthoz. Kóstoljon meg más ételeket is, és csak utána mondjon róluk véleményt. A hagyományos, olykor nagy zsírtartalmú ételeket próbálja meg másképp, egészségesebben elkészíteni. A változatos, sokféle nyersanyagból összeállított étrend biztosíték arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkapjon a szervezet.

Az egészséges táplálkozás a vásárlással kezdődik.

Mindig érvényes szabály: olvassa el a csomagoláson található feliratokat. Figyeljen a feltüntetett energia- és tápanyagértékekre, amelyek segítséget adnak az élelmiszerek kiválasztásában és az étrend összeállításában is. Ne feledje, a feleslegesen vásárolt étel előbb-utóbb elfogyasztva többletenergiát jelent a szervezetnek.

Adja meg a módját az evésnek. Egyen lassan.

Terítse meg az asztalt, egyen kényelmesen. A táplálkozásra érdemes időt szánni! Az étel elfogyasztása után csak körülbelül 20 perccel jelentkezik a jóllakottság érzése. Gyors étkezés esetén a szervezetnek nincs ideje jelezni, hogy számára már elég. Ezért aki gyorsan eszik, többet eszik, azaz több kalóriát fogyaszt, mint amire szervezetének valójában szüksége van, és ez idővel elhízáshoz vezethet.

Nem mindegy, hogy mikor eszünk.

Kiadósabb reggeli és ebéd után könnyebb vacsora ajánlott. Este a zsírok lebontása lassul, és a fizikai aktivitás is kisebb, ezért az elfogyasztott ételből több raktározódik a szervezetben.

Legyen egyensúlyban a kalória.

Kiadósabb reggeli és ebéd után könnyebb vacsora ajánlott. Este a zsírok lebontása lassul, és a fizikai aktivitás is kisebb, ezért az elfogyasztott ételből több raktározódik a szervezetben.