Egy kis tésztakalauz


A tészta remek választás lehet egy-egy kiadós ebédre vagy vacsorára, hiszen sokféle feltéttel gyorsan és könnyen varázsolhatunk remek fogást az egész családnak. Régebben minden háztartásban maguk gyúrták a tésztát, ma már azonban inkább boltokban vásárljuk meg. Ha tésztát említünk, általában az olasz pasta jut az eszünkbe. Magyarországon a levesbe gyúrt tészta és a metélt a jellemző, de az egyik legismertebb magyar ételünk a túrós csusza.


A tésztát mindenképpen érdemes beilleszteni a napi étrendünkbe, ha egészséges hozzávalókkal fogyasztjuk, mint például zöldségekkel, olívaolajjal, paradicsommal, friss fűszernövényekkel, hallal vagy kagylóval.

A Magyar Élelmiszerkönyv irányelve hat fő csoportra bontja a száraztésztákat:
• tojás nélküli
• tojásos
• durum
• tojásos durum
• házi jellegű tojásos
• egyéb száraztészta

Nézzük, mi alapján csoportosíthatnánk még a száraztésztákat. Három lehetséges vásárlói szempontot mutatunk be forma, tojástartalom, összetétel és táplálkozási érték szerint.

Forma szerinti felosztás

Talán össze sem szedhető, mennyi száraztészta típus létezik, ha formájukat nézzük. Ha a levesekhez használt tésztákat vesszük figyelembe, ott van a csigatészta, a cérnametélt, a lúdgége, az eperlevél. Vagy az egytálételek nagyágyúi és a köretként is gyakran felszolgált híres formák, mint a szarvacska, a kagylótészta, a penne, a fusilli, a tagliatelle, a farfalle és nem utolsó sorban a spagetti. De természetesen számos más forma is létezik még ezeken kívül is.

Tojástartalom szerint

Vannak tojással és tojás nélkül készült tészták. A tojással készültek esetében lehetnek 2, 4, 6 és akár 8 tojásból készültek is. Ez az 1 kg liszthez adott tojások számát jelenti. Azok a tészták, amelyek tojást tartalmaznak, de csak tojás fehérjével készültek, koleszterinmentesnek mondhatók, ahogyan a tojás nélküliek is.

Összetétel szerint

A száraztészták általában búza vagy durumlisztből készülnek, de természetesen más választási lehetőség is van, mint például: kukorica, szója, rizs, burgonyapehely és akár a hajdina is.

Forrás: szupermenta.hu