Milyen tejet vegyek?


A termelői nyers tehéntej közvetlen fogyasztásra szánt, teljes kifejéssel nyert, legfeljebb 40 °C hőmérsékletre melegített termék, amelyből semmit nem vontak el és nem adtak hozzá. Az egészséges állatok tőgyéből kiürülő friss tej baktériumszáma alacsony, megbetegítő baktériumokat, vírusokat nem tartalmazhat. A termelői nyers tehéntej közvetlen fogyasztásra hűtés nélkül a fejés kezdetétől számított 2 órán belül értékesíthető; vagy a fejés után 2 órán belül legalább a tárolási hőmérsékletre, azaz 4-8 °C-ra kell hűteni. Fogyasztása előtt javasolt felforralni. Kisgyereknek, várandós nőnek, legyengült immunrendszerű személynek nyers tejet, ilyen tejből készült tejterméket nem célszerű adni.

Pasztőrizálás esetében a hőkezelés 100°C alatt történik, amely során a tejben a mikroorganizmusok számát olyan szintre csökkentik, hogy az már nem jelent egészségügyi kockázatot, és egyúttal a termék eltarthatóságát is meghosszabbítja. A pasztőrözött tej 3-5 napig fogyasztható, hűtve tárolandó.

Az ESL (Extend Shelf Life) technológia tulajdonképpen a pasztőrözés és az ultrapasztőrözés között van. Olyan hőkezelés, amelynek során a tejet néhány pillanatig 100-135 °C közötti hőmérsékletre melegítik, majd gyorsan lehűtik. Eredményeképpen nincs kellemetlen mellékíz, viszont akár 21 napig is eltartható. Az ESL tejek hűtést igényelnek.

Az UHT kifejezés (Ultra Hight Temperature Treated Technology) nagyon magas hőmérsékleten történő hőkezelést vagy másnéven ultrapasztőrözést jelenti. A tejet 136-142 °C hőmérsékleten 2-6 másodpercig hőkezelik, majd szobahőmérsékletre hűtve aszeptikusan (csíramentesen) csomagolják. Tartósítószer nincs benne.Forrás: http://szupermenta.hu/kategoria/galeria/infografika-galeria/