Táplálékpiramis helyett tányérmódszer?


Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk és mennyit eszünk.

A táplálékpiramist évtizedek óta fejlesztik az Amerikai Egyesült Államokban, mára azonban ott is inkább a „My plate” koncepció került előtérbe.

Ez az öt fő táplálkozási elem, a zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék, a fehérjék és némi tejtermék kombinációján alapul. Jól látható, hogy a tányér egyik felén gyümölcs (20%) és zöldség (30%) szerepel, a másik felén pedig a gabonafélék (30%) és a fehérjék (20%) találhatóak. A gabonafélék lehetőség szerint teljes kiőrlésűek legyenek, a fehérjék pedig inkább növényi eredetűek. A tejtermékeket egy különálló kisebb szószos tányérka szimbolizálja, amely például egy pohár alacsony zsírtartalmú tejet vagy joghurtot takar.

A módszer egyszerű, átlátható, és az elfogyasztott ételek típusa mellett a mennyiséget is egyszerű kontrollálni.

Ha egy-egy étkezés alkalmával betartjuk ezeket az arányokat, akkor megfelelő mennyiségű tápanyag kerül a szervezetünkbe, élvezhetjük az ízeket és a kedvenc ételeinkről sem kell lemondani. Ha ügyelünk az arányokra, nem kell az adagokat méregetni és számolgatni a kalóriákat.

Néhány jó tanács:

• Élvezzük az étkezést, de együnk kevesebbet!
• Kerüljük a túl nagy adagokat!
• A tányéron az étel fele legyen zöldség vagy gyümölcs!
• A gabonafélék lehetőség szerint teljes kiőrlésűek legyenek!
• Térjünk át a zsírmentes vagy 1%-os zsírtartalmú tejre, tejtermékekre!
• Figyeljük a levesek, kenyérfélék, fagyasztott termékek konyhasó (nátrium-klorid) tartalmát, válasszuk a kisebb sótartalmút!
• Igyunk vizet a cukros üdítők helyett!

A módszer kidolgozásánál az amerikai felnőttek és fiatalok táplálékigényét és egészségét, az amerikai táplálkozási szokásokat és az Egyesült Államokban hozzáférhető élelmiszerek választékát tartották szem előtt, azonban a módszer bárkinek segíthet az egészségesebb táplálkozás kialakításában.

Forrás:
www.choosemyplate.gov