Szénhidrátok


A szénhidrátok az étrendünkben a zsírok és a fehérjék mellet található három makrotápanyag egyikét képezik. Osztályozásuk szempontjából mindegyik szénhidrát cukrokból épül fel, és aszerint osztályozzuk őket, hogy mennyi cukoregység egyesül egy molekulává.


Monoszacharidok: glükóz, fruktóz, galaktóz

A monoszacharidok jelentik a lehető leggyorsabban hozzáférhető energiaforrást a szervezet számára. Az egyszerű szénhidrátok közül a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz) természetes forrásai a gyümölcsök és a méz. A szőlőcukor (glükóz) egyszerű szénhidrát lévén azonnal felszívódik a bélből, és nagyon rövid időn belül vércukorszint-emelkedést okoz.

Diszacharidok: szacharóz, laktóz, maltóz

A hétköznapi értelemben használt „kristálycukor” kifejezés a szacharóz nevű összetett szénhidrátra vonatkozik, amelyet cukorrépából vagy cukornádból állítanak elő. A tej és a tejtermékek tejcukrot (laktózt) tartalmaznak. A diszacharidok a szervezetben monoszacharidokká bomlanak le.

Poliszacharidok

Táplálkozási szempontból a legfontosabb összetett szénhidrát (poliszacharid) a keményítő, amely növényi sejtek raktározott tápanyaga, különösen a gabonafélékben, a kenyérben és a burgonyában található nagy mennyiségben. Az átlagos vegyes táplálkozás során a bevitt tápanyagok több mint a fele szénhidrát, azon belül is összetett szénhidrát (pl. keményítő). A nem keményítő jellegű poliszacharidok az étrendi rostok fő összetevői. Az étrendi rostok legalapvetőbb tulajdonsága az, hogy az emberek nem képesek megemészteni.

A szénhidrátok elsődleges szerepe az energianyerés

A sejtekben az egyszerű szénhidrátok, elsősorban a glükóz biológiai oxidációja biztosítja az életműködésekhez szükséges energiát. A szénhidrátok részt vesznek egyes összetett fehérjék (pl. a vércsoportokat meghatározó anyagok) képzésében is. A szénhidrátok közül a glikogén fontos raktározott tápanyag. Az összetett szénhidrátokból, főleg cellulózból álló növényi rostok fontosak a bélcsatorna mozgásának (bélperisztaltika) kialakításában.

Átlagos igénybevétel mellett az ember napi szénhidrátszükséglete kb. 400 gramm. Ez a mennyiség fedezi a szervezet szükségleteit. A szénhidrátok csoportjába tartozó, ún. étrendi rostok (pl. a cellulóz, hemicellulóz, lignin, pektinek) ajánlott napi mennyisége hozzávetőlegesen további 30 g.

Jó tudni:

• A barna cukor nem egészségesebb, természetesebb formájú cukor, pusztán gyártása a legutolsó fázisban tér el a fehér cukorétól.
• A méz jó édesítőszer, emellett rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaz, mint például szerves savak, vitaminok, enzimek, illóolajok, ásványi anyagok.

Forrás: http://www.eufic.org. Szénhidrátok.