Milyen sót vásároljunk? Miben különböznek egymástól az áruházak polcain található sók?


Ha bármely szupermarket polcaira tekintünk „tengernyi” a só választék. Sokszor nehéz eldönteni, melyiket is érdemes választani. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) a különböző termékekre vonatkozó célellenőrzéseinek folytatásaként a hazánkban kapható étkezési sók ellenőrzését végezte el. Első körben az asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sók vizsgálata zárult le. Az egyéb speciális sók (jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú) és jelölésükben a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó sók vizsgálatának eredménye nemrég került nyilvánosságra. A jódozott, fluorozott, csökkentett nátrium-tartalmú és jelölésükben a termék különleges tulajdonságaira utaló állításokat tartalmazó sók célellenőrzése során laboratóriumban vizsgálták meg a termékek összetételét, továbbá a csomagoláson található jelöléseket is szemügyre vették.

Érdemes áttekinteni ezeket az átfogó vizsgálati eredményeket. Az minden esetre elgondolkodtató, hogy a vizsgálat eredményeként 45 termékből 40-nél indult hatósági eljárás: 32 esetben figyelmeztetésben részesültek az élelmiszer-vállalkozók, további 8 terméknél összesen mintegy fél millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek.

Asztali, tengeri, párolt, finomított és vákuum sók vizsgálatának eredménye itt olvasható >>

A speciális sók (jódozott, fluorozott és csökkentett nátrium-tartalmú termékek) vizsgálati eredményeiről itt olvashat >>

Forrás:
szupermenta.blog.hu/2015/09/30/mitol_kulonbek¬_a_specialis_sok_nebih_so_termekteszt_2