Omega-3 zsírsavak: hol találhatóak?


A 70-es években dr. Bang és dr. Dyeberg dán orvosok - miközben Grönland szigetén dolgoztak - felfigyeltek arra, hogy az őslakos inuit lakosság ritkábban szenved szív- és érrendszeri megbetegedésekben, mint az európai lakosok. Rövidesen kiderült, hogy az inuit eszkimók a táplálkozásuk meghatározó mennyiségét adó tengeri halak fogyasztásával naponta 5-10 g omega-3 zsírsavat visznek be a szervezetükbe, és ezzel összefüggésben javult a zsíranyagcseréjük. A későbbiekben ezt számos vizsgálat is megerősítette.

A fentiek értelmében javasolt több tengeri halat és tenger gyümölcseit hozzáadni az étrendhez. Az édesvízi halakban általában nincsenek omega-3 zsírsavak, vagy csak alig vannak jelen (kivétel a busa, amelyben ki lehetett mutatni kisebb mennyiségben).

Forrás:
1. www.eufic.org. Omega-3 zsírsavak: hol találhatóak?
2. Dr. Zajkás Gábor, Gyurcsáné Kondrát Ilona; Szív- és érbetegek nagy diétáskönyve - SpringMed Diétás Könyvek SpringMed Kiadó, 2010