Hova lehet vinni a használt sütőolajat?


SA zsírban, illetve olajban való sütés napjainkban a legelterjedtebb konyhatechnikai eljárások egyike. Magyarországon évente több tízezer tonna étolajat használnak fel a háztartások illetve az üzemi konyhák, éttermek. A felhasználás során keletkező használt sütőolaj sorsa azonban csak az utóbbiaknál megoldott, ahol szervezetten folyik a hulladék elszállítása és feldolgozása.

Az olaj rendkívül környezetszennyező hulladék: Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is elszennyezhet!

Sajnos a lakosság által használt olajnak csak kis része kerül a hulladékudvarokba, vagy lerakóhelyekre, jelentős mennyiség a lefolyókba vagy a szemétbe kerül.

Az olaj környezetre káros hatásai:

• A csatornahálózatba kerülve a szennyvíztisztítók terhelését növeli, vagy a természetes vizek autooxidációs folyamatait gátolja.

• A talajba kerülve gátolja annak légáteresztő képességét, illetve záróréteget képezve megakadályozza a víz feljebb jutását.

• A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Hová vihetem?

170 MOL benzinkútnál helyeztek el olyan gyűjtőhordókat, melyekkel lehetővé válik a lakossági használt sütőolaj és zsiradék környezetbarát tárolása és elszállítása újrahasznosítás céljából. A MOL weboldalán megtalálhatók azon benzinkutak listája, ahol átveszik a használt sütőolajat.

Mi történik a begyűjtött használt sütőolajjal?

Komáromban már működik olyan üzem, ahol a használt étolajból bioüzemanyagot gyártanak. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli-, ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak.

A sütéshez elhasznált olajból a környezetet károsító hulladék helyett ezzel a megoldással környezetbarát termék lesz.