A nyers tej fogyasztás kockázatai


A nyers tej fogyasztása egészségügyi kockázatot jelenthet.

Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) biológiai veszélyekkel foglalkozó szakértői csoportja (BIOHAZ) arra a következtetésre jutott, hogy a nyers tej számos súlyos, akár életveszélyes megbetegedést okozó kórokozó (baktérium, vírus, parazita - például Campylobacter, Salmonella, E-coli és vírusos agyvelőgyulladás kórokozója) hordozója lehet.

A hazai szabályozás alapján nyers tej, illetve nyers tej felhasználásával készült, nem hőkezelt tejtermékek értékesítésének helyén, jól látható módon fel kell tüntetni a „NYERS TEJ, FORRALÁS UTÁN FOGYASZTHATÓ”, illetve a „NYERS TEJBŐL KÉSZÜLT” jelölést. Hazánkban jogszabály lehetőséget ad arra is, hogy forralás után a termelői nyers tejet közétkeztetők-, és vendéglátók felhasználják.


Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok a nyers tejet vásárlóknak:

• Csecsemők, gyerekek, terhes nők, idős, valamint legyengült immunrendszerű emberek esetében magasabb a kockázata a megbetegedésnek, ezért ők semmiképpen ne fogyasszanak nyers tejet!
• Vidéki, állattartó helyek (tanyasi, falusi gazdasági udvar, tehenészet, tejház, stb.) látogatásakor se kóstoljunk forralás nélküli nyers tejet!
• Nyers tejet tiszta, rendezett árusítóhelyen, megbízható termelőtől vásároljuk.
• Ha árusító kocsiból vásárolunk, nézzük meg, kiírták-e a termelő nevét, címét.
• Győződjünk meg arról, hogy a nyers tej hűtött.
• Vigyünk magunkkal saját tárolóedényt, nyáron pedig hűtőtáskát is.
• A nyers tejet hűtve, a lehető legrövidebb idő alatt juttassuk el otthonunkba.
• Ne engedjük családtagjainknak a nyers tej forralás előtti „kóstolgatását”!
• A nyers tejet egy megfelelő, tejforralásra rendszeresített edényben a lehető legrövidebb időn belül forraljuk fel, majd hidegvíz fürdőben hűtsük le.
• A felforralt és lehűtött tejet hűtőszekrényben, szennyeződéstől védve, lefedve tároljuk.
• A felforralt és lehűtött tej 0 – +5 °C-on tárolva több napig eltartható, és fogyasztható.
• A nyers tejes edényt mosogatószerrel alaposan mossuk ki, forró vízzel öblítsük át, majd felhasználásig szennyeződéstől védetten tároljuk, és más élelmiszer, vagy ital tárolására ne használjuk.

Forrás: http://portal.nebih.gov.hu; A nyers tej fogyasztás kockázatai