Kevesebb só, cukor és zsír – több gyümölcs a közétkeztetésben


Változik a menzák étlapja, kevesebb só, cukor és zsír, több zöldség és gyümölcs, valamint hal és vadételek is szerepelnek majd a bölcsődék, óvodák és iskolák étlapjain.


A táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet kapcsán az ANTSZ összeállított egy kérdés-válasz gyűjteményt, amely segít megérteni a változásokat. Például választ kaphatunk arra, hogy a 60% liszt (ennek 50%-a teljes kiőrlésű) tartalmú kenyér elfogadható-e teljes kiőrlésű gabona alapú élelmiszernek.

Megtudhatjuk azt is, hogy édességnek számítanak-e a finompékáruk: a kalács, a kuglóf, a briós, stb.; a házi készítésű sütemények; a zabpehelyhes keksz, a korpovit, a háztartási keksz, stb. A kérdések - válaszok között még a sótartó elhelyezésének szabályára is találunk magyarázatot, miszerint a só vagy cukor kihelyezési, illetve átadási helyén jól olvashatóan fel kell tüntetni „A túlzott só- és cukorfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet!” szövegű figyelmeztető feliratot. A felirat az étkeztetettek életkori sajátosságainak megfelelően képi megjelenítéssel helyettesíthető.

Itt elolvashatja az ANTSZ 35 kérdés-válasz gyűjteményét, mely segít a rendelet értelmezésében.