Nagy melegben


A hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőket, továbbá azokat veszélyezteti, akiknek valamilyen súlyos krónikus alapbetegségük van. A hőségben általában csökken a vérnyomás, alacsonyabb lesz a pulzusszám, gyengül a koncentráció, lankad a figyelem. Még klimatizált autókban is meghosszabbodik a reakcióidő, nagyobb a balesetveszély. A szervezet sokszor nem tud megküzdeni a hőséggel, kiütések, ödéma alakulhat ki. Súlyos esetben hőguta léphet fel, amely az agy, a máj, a szív, a tüdő és a vese működési zavarához, károsodásához vezethet. Életveszélyes állapottá alakulhat, ezért ha a napszúrásnál észlelt tünetek mellett tudatzavart, eszméletvesztést vagy görcsrohamot is észlelünk valakin, feltétlenül forduljunk orvoshoz. Addig, amíg a szakszerű segítség megérkezik, a hőgutát szenvedettet helyezzük árnyékba, hűvös környezetbe, és hideg borogatással hűtsük a bőrét.

Idősek, kismamák, ha tehetik, nagy melegben a megterhelést jelentő tennivalóikat - köztük a nagy bevásárlást — inkább a hűvösebb órákra időzítsék. Autóban még néhány percre, lehúzott ablak mellett se hagyjanak őrizetlenül kisgyermeket. Éppúgy kell azonban ügyelni medence és vízpart mellett is, hiszen könnyen megpróbálhatják a kisgyerekek is lehűteni magukat és közben vízbe eshetnek.

Miért fontos a folyadékpótlás?

• A testünk 60%-a víz. A nap folyamán elveszített folyadékot pótolni kell, legalább napi 2-2,5 liter folyadékra van szükségünk.

• A nem kielégítő folyadékfogyasztás nem csak szomjúságérzetet, hanem fejfájást is okoz és a koncentrációs képesség csökkenését is eredményezi.

Mit érdemes fogyasztani?

• Fogyasszunk:
    - vizet, mert a víz (csapvíz, ásványvíz) a legjobb szomjoltó.
    Egzotikus országokban tartózkodva kerüljük a csapvíz fogyasztását,
    és az ebből készült jégkockát se tegyük a poharunkba!
    - limonádét (lime- vagy citromkarikákkal ízesítve, cukor nélkül)
    - frissen facsart gyümölcslevet, zöldséglevet
    - koffeinmentes vagy gyümölcsteákat hűtve, legfeljebb
    kevés mézzel édesítve

Milyen italokat, ételeket kerüljünk?

• Cukros üdítők, szörpök, gyümölcsitalok, tejeskávé, ízesített tejkészítmények fogyasztása nem ajánlott.

• Az alkoholnak, az energiaitaloknak és a koffeinnek vízhajtó hatása van, ami miatt megnőhet a folyadékszükséglet.

• Kerüljük a túl zsíros, fűszeres, nehéz ételeket (pl. bő zsiradékban sütött hús, pörkölt, lángos, fánk).

• Gyomorrontás esetén bő folyadékfogyasztás és diéta ajánlott (kétszersült, keksz, főtt burgonya).

Ha kimegyünk a szabadba

• Mindig legyen nálunk elegendő mennyiségű folyadék és harapnivaló (pl. friss, mosott gyümölcs, teljes kiőrlésű keksz)!

• Sport, játék, kirándulás alkalmával kifejezetten figyeljünk a bőséges folyadékbevitelre, különösen gyermekek, idősek és a keringési rendszer betegségében szenvedők esetében!

• Romlandó élelmiszereket tartalmazó ételeket csak hűtőtáskában tároljunk!

Ha kimegyünk a szabadba

• Reggelire fogyasszunk sovány tejet vagy tejterméket, friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonafélékből készült kenyeret vagy péksüteményt.

• Tízóraira és uzsonnára válasszunk a friss idénygyümölcsökből, zöldségekből (nyersen, natúr formában vagy salátaként elkészítve, illetve kompótként vagy turmixként, cukor hozzáadása nélkül).

• Ebédre, vacsorára a hideg gyümölcslevesek is üdítően hatnak a nagy melegben (minél kevesebb cukorral édesítve és tejszín helyett kefirt vagy joghurtot használjunk). Ha nem édes ízre vágyunk, készíthetünk hideg levest idényzöldségekből is, pl. sóska-, zöldborsó-, vagy paradicsomlevest.

• Részesítsük előnyben a sovány húsokat, halakat, köretnek pedig nyers, párolt vagy főtt zöldségeket és friss, könnyű salátát együnk.

• Desszertként fogyaszthatunk joghurt és friss vagy fagyasztott gyümölcsök keverékéből, házilag készített jégkrémet.

• Zuhanyozzunk le naponta többször is langyos vízzel!