A medvehagyma


A medvehagyma (Allium ursinum) a kora tavaszi erdő hírnökei közé tartozik, erdőkben, ligetekben nagy telepeket alkot.

A fokhagyma illatára és ízére emlékeztető 30-40 cm magas évelő növény. Április-május környékén virágzik. A hagyma hosszúkás-tojásdad alakú. Levelei élénkzöldek, fénye¬sek, hosszúnyelűek, lándzsa alakúak, hasonlítanak a gyöngyvirágéra. A medvehagyma friss, finom íze mellett sokféle jótékony étrendi hatással bír, fogyasztása kedvezően hat többek között a vérkeringésre és az emésztő szervrendszerre, éppen ezért a gyűjtése sokak kedvelt tavaszi elfoglaltsága.

Fő szabályként fontos tudni, hogy a növényt saját fogyasztásra, naponta legfeljebb 2 kg mennyiségben szabad gyűjteni azokban az állami erdőkben, amelyek nem minősülnek természetvédelmi területnek. A témával kapcsolatban az érintett területet kezelő erdőgazdaság, illetve nemzeti park esetén az azt irányító igazgatóság nyújthat további hiteles információt. Az egyes erdőterületek besorolásáról interaktív erdőtérképünkön is tájékozódhatnak az érdeklődők.

Akár saját részre, akár kereskedelmi célra gyűjtjük a medvehagymát, tanácsos azt a szezon elejére időzíteni, amikor még nem bújtak elő a gyöngyvirág hasonló küllemű, ám mérgező levelei. A két erdei növényt legegyszerűbben a levél dörzsölésével lehet megkülönböztetni, ugyanis csak a medvehagyma levelének van könnyen felismerhető hagymaszaga. Árulkodó jellegzetesség a levelek szélessége is. A medvehagymáé keskenyebbek, legfeljebb 4 cm szélesek, míg a gyöngyvirág legalább 6 centis leveleket növeszt. Virágzás után még könnyebb a dolgunk: a gyöngyvirág illatos, harang alakú virágait nem lehet összekeverni a medvehagyma csillag alakú, hagymaszagú virágzatával.

Medvehagymalevéllel gyakorlatilag bármilyen ételt ízesíthető, amibe fokhagymát is tennénk. Felhasználáshatjuk fűszerként, a friss medvehagyma-Ieveleket apróra vágjuk, mint a metélőhagymát vagy a petrezselymet, és kenyérre, levesbe, salátára, húsételre szórjuk. De használják pestóként elkészítve, nagyon népszerű például a medvehagymás pogácsa is. A levelekből felesleges túl nagy mennyiséget begyűjteni, nagyjából 3-4 napig tarhatóak el. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy napi 8-10 levélnél nagyobb mennyiség elfogyasztása irritálhatja a gyomrot.