Mit takar a „light” felirat?


Olvassuk el a termékek címkéjét, ezek nagyon sok fontos tudnivalót rejtenek.

Például, hogy az adott terméket milyen összetevőkből készítették. Van-e a termékben cukor? Milyen a termék zsírtartalma? Az összetevők mennyiség szempontjából csökkenő sorrendben vannak felsorolva. Tejnél például a zsírtartalom lehet 3,6%, 2,8%, 1,5%, 0,1%. Így könnyen kiválaszthatjuk, hogy a saját étrendünkbe melyik illik.

Sok élelmiszert jelölnek "light" felirattal, amely azt jelenti, hogy a zsír- vagy a szénhidráttartalmát csökkentik. Pl.: gyümölcslevek, szénsavas üdítők, lekvárok esetében cukor helyett mesterséges édesítőszert használnak, így ezek energiatartalma elhanyagolható.

A „light” felirat azonban nem minden esetben a cukormentességet jelenti. Kis zsírtartalmú tej és tejtermékek, margarinok csomagolásán is található ilyen felirat. Ebben az esetben a zsiradék mennyiségét csökkentették az adott termékben. Vannak például „light” jégkrémek, amelyek cukrot és tejszínt is tartalmaznak. A light felirat esetén valamelyik összetevőt csökkentették, de valószínűleg nem mindkettőt. Ezeket cukorbetegeknek nem javasoljuk, és azokat a termékeket sem, amelyekben „csak” kicsi cukor van (ezek általában az „egészségesek” testsúlycsökkentő étrendjében alkalmazhatók).

Tehát a "light" felirat nem összetévesztendő a "cukorbetegek is fogyaszthatják", vagy "diabetikus" felirattal!