Beletehetünk-e citromkarikát a limonádéba?


A déli gyümölcsök vásárlásakor gyakran felvetődik a kérdés, hogyan kezelték őket, míg a kosarunkba kerültek. A távoli termőhelyekről hozzánk kerülő gyümölcsök (dél-Európa, a Közel-Kelet, vagy pl. Kína) a szállítás során megromlanának, ha a leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést, és nem látnák el felületüket a kiszáradást gátló védőréteggel.

A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. A viaszréteg lehet mesterséges vagy természetes viasz, az utóbbi általában méhviasz alapú. Azt mindenképpen tudni kell, hogy a Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt.

Káros-e egy citromkarika a limonádéban? A kérdés megválaszolására a Nébih szakemberei véletlenszerűen kiválasztott citromokon végeztek szermaradvány méréseket, mosási kísérleteket és kioldódási vizsgálatot. Az eredményeik azt mutatják, hogy a kioldódás olyan csekély, hogy az akut kockázat eléréséhez legalább 75 liter limonádét kellene elfogyasztanunk egyetlen nap alatt. Ugyanakkor a hosszú távú fogyasztás esetén természetesen továbbra is fontos szempont a mértékletesség.

Élelmiszerbiztonsági tippek házi limonádé készítéséhez:
• Csak olyan citromot vásároljunk, amelynek jelölésén szerepel a származási hely, a forgalmazó és a kezelés módja.
• Előkészítésnél ügyeljünk a környezet tisztaságára, a személyi higiéniára.
• Az italhoz jó minőségű csapvizet vagy ásványvizet használjunk.

A gyümölcsöket és fűszernövényeket csak alapos lemosás és lecsepegtetés után használjuk fel.

Forrás: portal.nebih.gov.hu; Hidegen ajánljuk: limonádé