A konzerv története


A sűrített paradicsomkonzerv ma már szinte hozzátartozik az életünkhöz, de többségében nem is tudjuk, hogy ez a „találmány” Nicolas Appert nevéhez fűződik. Bonaparte Napóleon 12.000 frank jutalmat kínált fel annak, aki egy gyakorlati módszerrel tud szolgálni az élelmiszerek tartósításához. Ahogy a mondás tartja: „A katona a gyomrával menetel”. A hadjáratok alatt sok francia katona éhen halt, sok pedig megbetegedett a C-vitamin hiánya miatt kialakult skorbutban. 1810-ben Nicolas Appert személyesen - az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő - Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az Emberiség Jótevője megtisztelő címet.

A következő évben Appert nyilvánosságra hozta L’Art de conserver les substances animales et végétales (vagyis Az Állati és Növényi Anyagok Tartósításának Művészete) találmányát, amely az első szakácskönyv volt műfajában a modern tartósító módszerek alapjául szolgálva. Szinte ezzel egy időben az angol Peter Duran alkalmazta Appert technológiáját különböző üveg, cserép, konzerv vagy más anyagokból készült edényeket használva és megkapta az első konzerválási szabadalmat III. György királytól. Ezt vehetjük a modern konzervgyártás gyökerének, amely töretlen lendülettel fejlődik.

Forrás:
Forrás: http://www.eufic.org. A legnagyobb dolog a szeletelt kenyér óta? Áttekintés a feldolgozott élelmiszerek előnyeiről