Hüvelyesek szerepe az egészséges táplálkozásban


A hüvelyes növények, mint a bab, a borsó, a lencse kedvező áruk és jó ízük mellett fontos szerepet töltenek be a táplálkozásunkban, mivel magas tápértékű fehérjéket és mikro-tápanyagot tartalmaznak.

Amikor egy finom bablevest fogyasztunk, nem is gondolunk rá, hogy a bab ősidők óta termesztett növény, de Amerika felfedezéséig csak a dél-amerikai indiánok fogyasztották, ugyanis itt van az őshazája. A XVI. századtól kezdve Európában is gyorsan elterjedt és sokféle formája és fajtája alakult ki, de a XIX. századig alapvetően a szárazbabként (vagy friss kifejtőbabként) fogyasztották.

A hüvelyeseket elsősorban jó növényi fehérjeforrásként tartják számon, de kedvező rost-, vitamin-, ásványianyag-, valamint egyéb, biológiailag aktív komponenseik miatt is fontosak. Érdemes étrendünket rendszeresen kiegészíteni hüvelyesekkel, mivel alacsony zsírtartalom és magas rosttartalom jellemzi őket és a bennük található magas vas- és cinktartalom segíthet a vérszegénység elkerülésében.

Alapvető fontosságúak tehát a változatos étrendben, s mivel nem tartalmaznak glutént, az arra érzékenyek is fogyaszthatják.

A www.huvelyesekeve2016.hu.honlapon lévő szakácskönyvekben levesek, főételek, köretek, saláták, sütemények gyűjteményét találhatja meg.