Gombás ételek


Már az ókorban is ismerték és nagyra tartották az étkezési gombákat, az ínyencek asztaláról már akkor sem hiányozhatott az illatos, aromás, pompásan tálalt, gombás étel. Napjainkban is így van, sokféle gombát vásárolhatunk és gyűjthetünk.

Az erdei gombák aromás illata ne tévesszen meg senkit, csak termesztési igazolással ellátott vagy gombavizsgáló szakellenőr által megvizsgált és emberi fogyasztásra alkalmasnak minősített gombát fogyasszunk. A gomba energiaszegény, magas rosttartalmú, ezért nagy telítő értékű. Például a csiperkegomba zsírmentes, rostban és káliumban gazdag, azonban nátriumban szegény élelmiszer, önmagában kedvező a szív működésére, az ereink egészségi állapotára.

A különböző gombafajtákat fogyaszthatjuk frissen a fűszeres ízeket kihasználva, szárítva levesek, húsételek, saláták alkotórészeiként, őrölve fűszerként pedig ugyanezekhez az ételekhez ízesítőként használják. Magas víztartalmuk miatt a nyers gombák, de a gombás ételek is gyorsan megromlanak, ezért fogyasszuk őket frissen.

Rókagomba saláta

Pöfeteg vajas morzsával

Vargányás rizottó

Kakukkfüves gombamártás

Gombás hajdina

Gombakrém

Erdei gombás hasé

Pikáns csirkeragu pirított gombával