Mi is az a Glikémiás Index?


Az ételek vércukorszint-emelő hatását a glikémiás index (röviden GI) számértékkel jellemezzük. Ez a táplálékok besorolását jelenti egy 0-100 terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk alapján.


A glikémiás index (röviden GI) megmutatja, hogy az adott étel elfogyasztása után a szervezet milyen gyorsan bontja le a szénhidrátokat glükózra.

Kedvezmény utólagos érvényesítésére is lehetőség van. Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó-bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító adatokat tartalmazó igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthatja ki.

• A kommunális hulladékba helyezve nehezen lebontható anyagként jelenik meg.

Fontos:

• Az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek az igazolás tartalmáról adatot kell szolgáltatnia a NAV felé az adóévet követő év február 15-ig.

• Az kedvezmény jár, de ha valaki nem kéri, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal önmagától nem adja.

Alacsony GI (40 alatt) Közepes GI (40-59) Magas GI (60-100)
Zöldségek: hagyma, fokhagyma, retek, paradicsom, vadrizs, földimogyoró, bab, lencse, csicseriborsó Zöldségek: héjában főtt krumpli, kukorica, fehérrépa, zöldbab, tök, cékla Sült krumpli, krumplipüré, palacsinta
Gyümölcsök: alma, körte, cseresznye, narancs, kiwi, zöld szőlő, grapefruit, sárgabarack Gyümölcsök: banán, mangó, ananász, sárgadinnye, füge, mazsola Gyümölcsök: érett banán, aszalt szilva, datolya, görögdinnye
Tejtermékek: joghurt zsírszegény tej Pizza, gríz, tortilla, édesítetlen müzli Édesített tejtermékek
Kész élelmiszerek: teljes kiőrlésű tésztafélék, teljes kiőrlésű kenyér, zabpehely Háztartási keksz, fagyi, lekvár, méz Puffasztott rizs, fehér rizs
Keserű csoki, gyümölcscukor Cukor, édesített müzli, sütemények, szörpök, gyümölcslevek