Főzzünk-e otthon?


Reggeli kelés, iskola, külön órák, munka… hova fér be a főzés? Pedig igyekszünk egészségesen étkezni, de nincs rá idő és ezzel felmentjük magunkat. De miért érdemes otthon főzni? Mire érdemes ügyelni a vásárlás során?

Ahhoz, hogy saját magunk által főzött étel kerüljön az asztalra, bizony idő kell. Bevásárlás, előkészítés, főzés, mosogatás. Idő, idő. De belegondoltunk-e abba, hogy ha a gyerekekkel elmegyünk például a piacra, mennyivel nagyobb élmény ez, mint a TV előtt ülni? Vagy egy egyszerű bögrés sütit a gyerekekkel együtt kikeverni milyen nagy sikerélmény a gyermeknek is.

Vonjuk be a család minden tagját a heti étrend összeállításába!

Érdemes időt szakítania az étrend megtervezésére. Készítsünk listát a szükséges hozzávalókról. Így elkerülhető a sokféle felesleges dolog megvásárlása.

Egy élelmiszer kiválasztásakor legfontosabb szempont a minőség!

A minőség azt jelenti, hogy mennyire friss, ép (pl. egy zöldségféle), milyen az élvezeti értéke, milyen a tápértéke egy adott élelmiszernek, illetve hogy megfelelő tisztaságú-e és teljes biztonsággal fogyasztható-e.

• Friss zöldségek, gyümölcsök esetén könnyebb a helyzet, rendszerint már ránézésre meg tudjuk ítélni, hogy mennyire ép és friss. Érdemes olyan helyen (piacon) vásárolni zöldségfélét, gyümölcsöt, ahol nagyobb a kínálat, több lehetőségünk van kiválasztani a számunkra megfelelőt.

• Olyan zöldségből, gyümölcsből, amely hamarabb veszít élvezeti értékéből, illetve hamar romlik, pl. fejes saláta, gomba, eper, málna, csak annyit célszerű vásárolni, amennyi 1-2 nap alatt elfogy.

• A hűtött és mélyhűtött élelmiszer beszerzését hagyjuk a vásárlás végére, és hazaérve tegyük be a hűtőbe, mélyhűtőbe.

• Ne vásároljunk forgalmas utak melletti, utcai zöldségesnél.

• Csak tiszta körülmények közt, élelmiszer-árusításra engedélyezett helyen, friss, romlatlan, sértetlen csomagolású élelmiszert vásároljunk, aminek a minőség megőrzési ideje nem járt le, és árusításakor megfelelő hőmérsékleten tárolták.

• A minőség másik összetevője a tápérték, az élelmiszer energia- és tápanyagtartalma.

Forrás:
Dr. Zajkás Gábor: Diétáskönyv szív- és érrendszeri betegeknek (Medicina Könyvkiadó)