Mit tegyünk a hátizsákba?


Itt a jó idő, mindannyian vágyunk a szabadba. Ilyenkor a legkellemesebb hosszabb-rövidebb kirándulásokat tenni a szabadban. A szabad levegőn hamar megéhezünk, ezért érdemes a hátizsákunkba finom elemózsiát pakolni.

Néhány tipp:

• Érdemes már előző nap végiggondolni, összekészíteni, hogy mi kerüljön a hátizsákba.

• Kirándulásra soha ne vigyünk gyorsan romlandó ételeket. Inkább száraz szalámit, füstölt árut, kolbászfélét, előre lesütött sovány húst, sajtos húspogácsát, sajtot és barna kenyeret. Különböző sós vagy édes keksz, pogácsa is kerülhet a hátizsákba.

• A kirándulók étrendjének fontos elemei a zöldségek, gyümölcsök, ezért mindenképpen tegyünk belőlük a hátizsákba. A gyümölcsök jól oltják a szomjúságot. Válasszunk idénynek megfelelően. Alaposan mossuk meg, de ne daraboljuk fel őket.

• Gondosan csomagoljuk be a kirándulásra szánt ennivalónkat, használjunk folpack fóliát, mert a papírszalvéta elázik, és a szendvicsre ragadhat.

• Nagyon fontos a folyadék, egy napra két liter folyadékkal kell számolni. Igaz, hogy a hátizsák eleinte nehéz, de a nap folyamán egyre könnyebb lesz, hiszen a mozgás és az izzadás következtében elvesztett folyadékot pótolni kell. Az ital – ivóvíz, tea, limonádé – lehetőleg kulacsban legyen, melynek az az előnye, hogy nem törékeny. Ha egy hosszabb úton tiszta vizű forrást találunk, mindenképpen jó jel, ha a víznél olvasható a „Jó ivóvíz” felirat, és a közelében tűzrakó hely, pihenő, esőbeálló is van. Azonban ha zavaros, kellemetlen szagú vízre bukkanunk, válasszuk inkább a saját innivalónkat.

• Óvjuk a környezetünket, a maradékokat, használt csomagolóanyagot, konzervdobozokat ne hagyjuk a helyszínen, vigyük a legközelebbi szeméttartóba.

• Erdei kirándulásunk során szedhetünk erdei gyümölcsöket, például somot, áfonyát, bodzát, szamócát. Az erdők másik értékes növénye a gomba, de ezzel feltétlenül keressünk meg egy gombaszakértőt, aki szétválogatja az ehető gombákat a mérgező társaiktól.