A „mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® - EIM)”


A mozgás fontosságáról sokat hallunk, hiszen egyre több kutatás jelenik meg ebben a témában. A tudósok annyira fontosnak tartják, hogy a fizikai aktivitással kapcsolatos ismereteket be akarják illeszteni az orvosegyetemek tanrendjébe.

A téma először az Amerikai Egyesült Államokban került a figyelem központjába. Az Amerikai Sportorvosi Kollégium indította el a kezdeményezést „Mozgásgyógyszer (Exercise is Medicine® - EIM)” címmel, aminek az a célja, hogy arra bátorítsa az orvosokat és a többi egészségügyi szakembert, hogy a beteg kezelésébe foglalják bele a fizikai aktivitást is.

2011-ben Magyarország is csatlakozott az amerikai kezdeményezés után Európa számos országában meghonosodó Exercise is Medicine® (EIM) programhoz. Hazánkban a Magyar Sporttudományi Társaság lett a program szakmai vezetője, amit a társaság keretén belül felállított Mozgásgyógyszer Bizottság koordinál.

A program hosszú távú célja a tudatformálás, a lakosság rendszeres testmozgásra szoktatása a prevenció erősítésével, a már kialakult krónikus betegségek gyógyszeres kezelésének terápiás célú testmozgással való kiegészítése. Ugyancsak a program tevékenységi köréhez tartozik tudományos konferenciák szervezése, szakmai kiadványok készítése, valamint a szakemberképzéshez szükséges tananyag kidolgozása, a későbbiekben pedig a mozgásprogramban szerepet vállaló szakemberek felkészítése.

Forrás:
Forrás: 1. www.exerciseismedicine.org, 2. www.mozgasgyogyszer.hu