Miért érdemes elolvasni a címkét?


A termék összetételére és szervezetünk működésére, egészségünkre gyakorolt hatására vonatkozó állítások használata szigorú feltételek mellett engedélyezett az Európai Unióban. Mielőtt egy-egy élemiszert megvásárolnánk érdemes elolvani a címkét. De mit is takarnak a hangzatos állítosok? Egy rövid összefoglalót készítettünk.

● Enerigiaszegény

Az állítás, amely szerint az élelmiszer energiaszegény (valamint a fogyasztó számára vélhetően ugyanezzel a jelentéssel bíró bármely hasonló állítás) csak akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma nem haladja meg a 40 kcal (170 kJ)/100 g határértéket a szilárd anyagok esetében, vagy a 20 kcal (80 kJ)/100 ml határértéket a folyadékok esetében.

● Csökkentett energiatartalmú

Akkor alkalmazható, ha az energiaérték legalább 30 %-kal csökkentett, emellett azon tulajdonságot (pl. cukor vagy zsírtartalom) is fel kell tüntetni, amely által az élelmiszer teljes energiatartalma csökken.

● Energiamentes

Akkor alkalmazható, ha a termék energiatartalma legfeljebb 17 kJ(4 kcal)/100 g.

● Alacsony cukortartalmú

Akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma legfeljebb 5 g/100 g szilárd élelmiszerek, vagy a 2,5 g/100 ml italok esetében.

● Cukormentes

Csak akkor alkalmazható, ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5 g/100 g, illetve a 0,5 g/100 ml határértéket.

● Hozzáadott cukrot nem tartalmaz

Akkor alkalmazható, ha a termék nem tartalmaz hozzáadott mono- vagy diszacharidokat vagy egyéb, az édesítő hatása miatt használt összetevőt. Amennyiben az élelmiszer természetes módon tartalmaz cukrokat, a címkén a következő állítást kell szerepeltetni: „TERMÉSZETES MÓDON ELŐFORDULÓ CUKROKAT TARTALMAZ”.

● Csökkentett cukortartalom

Akkor használható, ha annak a terméknek, amelyen az állítást feltüntetik, a cukortartalma legalább 30%-kal kevesebb, mint a hasonló termékek cukortartalma.

Forrás: Táplálkozási Akadémia, 10. ÉVFOLYAM, 6. SZÁM – 2017. JÚNIUS