Házi baracklekvár


Édesanyámtól lestem el néhány befőzési fortélyt. Tanyán élve víz és áram nélkül a finom befőttek és lekvárok betárazása télre elengedhetetlenül fontos volt. Nagy feladat volt elkészíteni a finom sárgabaracklekvárt…

1. Szerezzünk be friss, érett sárgabarackot a helyi zöldségesnél vagy a piacon. Én a „rózsabarackot” kedvelem. Közepesen nagy, kissé lapított, alapszíne világos okker-narancssárga, oldala pirosas. Húsa sötét narancssárga, magvaváló, rostos. Csak teljesen egészséges és tiszta gyümölcsöt szabad felhasználni.

2. A befőttes üvegeket és a zárókupakokat forró vízzel alaposan át kell mosni, a mosogatógép nagy segítség.

3. A barackokat alaposan át kell mosni, majd beledobálni őket a forrásban lévő vízbe, de csak egy pillanatra, és gyorsan ki kell venni őket. Így könnyen lejön a héjuk. Ha világos lekvárt akarunk, a meghámozott barackot meglocsolhatjuk citromlével.

4. Nagy lábasban (állítólag a zománcozott lábas a jó) cukor nélkül érdemes kezdeni a főzést alacsony hőmérsékleten. A tűzhelyet praktikus nagy tálcákkal körbebarikádozni, mert a lekvár bizony bugyog… Nagy fakanálállal az alján keverni kell, nehogy leégjen.

5. Mindenki ízlése szerint adjon cukrot a lekvárhoz. Van, aki 1 kiló barackhoz 50-60 dekagramm cukrot ajánlanak, én jóval kevesebbet használok. Ha egészségesebben szeretnénk befőzni, vagy esetleg a kalóriákkal akarunk spórolni, használhatunk mesterséges édesítőszert. 1 kg gyümölcshöz kb. 2 evőkanál folyékony édesítőszert használjunk. Ha fruktózt (azaz gyümölcscukrot) használunk, fogyaszthatják cukorbetegek, de majdnem úgyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a cukor, ezért ezt is be kell számítani a napi elfogyasztható szénhidrát mennyiségébe.

6. Ha a hosszú idejű forralás után eléri a kívánt sűrűséget, forrón üvegekbe töltjük. Először vízben puhított celofánt helyezünk rá, ide tegyünk egy késhegynyi tartósítószert (szalicilt), és erre csavarjuk rá a zárókupakot. Amikor majd kibontjuk az üveget, óvatosan kell levenni a zárókupakot és leszórni a szalicilt, s így a lekvárba nem kerül tartósítószer, mégis eláll a lekvár vagy a befőtt.

7. Befejezésként tegyük a frissen elkészített lekvárt száraz dunsztba, azaz párnák és takarók közé (papírdoboz vagy egy láda kibélelve megteszi). 1-2 nap múlva, a dunsztolás után tegyük a helyére az üvegeket.

Dr. Dobó Katalin