Almás édességek – könnyen finomat


Az alma az egyik legértékesebb és legegészségesebb gyümölcsünk. Ezt már elődeink is tudták, mint a következő régi mondás is tanúsítja: „Mielőtt ágyba bújsz, egy alma, s az orvos koldulni megy ma.”

Az alma fogyaszthatósága nem idényszerű

Elérhetősége ugyanis nem korlátozódik néhány hetes időszakra, mivel eltarthatóságának köszönhetően az év minden szakában könnyen és viszonylag olcsón megvásárolható, akárcsak a narancsfélék vagy a banán. Fogyasztásának nagyságrendje is a déligyümölcsökéhez hasonlítható. A többi gyümölcsfajhoz képest mintegy tízszer annyi ideig érhető el az év folyamán, és ez az arány a megtermelt és az elfogyasztott mennyiségben is hasonló.

Az alma értékes tápanyagai

Értékes tápanyag-összetételének, élvezeti értékének köszönhetően jelentős szerepe van az egészséges táplálkozásban és a dietoterápiában. Fajtájától függően az alma magas víztartalommal, jelentős szervessav-tartalommal (almasav, citromsav, borostyánkősav, szalicilsav, csersav stb.), számos vitaminnal (C-, B1-, B2-vitamin, niacin, folsav, karotinoidok), ásványianyaggal (kálium, kalcium, magnézium, foszfor, vas stb.), egészségvédő vegyületekkel, többek közt flavonoidokkal (kvercetin, kemferol, proantocianinok, apigenin) rendelkezik. Magas élelmirost-tartalommal is bír (pektin, cellulóz, lignin), amely hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez és az emésztés javításához.

A savanykás alma – napi több adagra elosztva – ajánlott a reumára hajlamosak, a túlsúlyosok és a székrekedésben szenvedők részére. Az édes alma lereszelve enyhíti a hasmenést és segít a gyomorsavtúltengésben szenvedőknek is.


Minden korosztály részére napi egy-két alma fogyasztása javasolt, a magyar fajtákat előnyben részesítve.Almás receptek