Adókedvezmény cukorbetegeknek


Bizonyára sokan nem tudják, hogy adott esetben adó-visszatérítés jár a cukorbetegeknek, akkor is, ha nem inzulinos kezelés alatt állnak.

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet határozza meg azok körét, akik jogosultak az adó-visszatérítésre, így ide tartozik az 1-es típusú diabétesz bármilyen formája, valamint a 2-es típusú diabétesz szövődményes formái. A szövődmény nélküli esetekben a 2-es típusú cukorbeteg nem jogosult a kedvezmény igénybevételére.

Kedvezmény utólagos érvényesítésére is lehetőség van. Ha valaki évek óta igazoltan a fent említett kormányrendeletben felsorolt betegségek egyikében szenved, tehát jogosult lett volna a személyi adókedvezményre, akkor a kedvezményt az igazolás megszerzését követően az 5 éves elévülési időn belül a személyi jövedelemadó-bevallások önellenőrzésével érvényesítheti.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító adatokat tartalmazó igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állíthatja ki.

Fontos:

• Az adókedvezményre jogosító igazolást kiállító szervnek az igazolás tartalmáról adatot kell szolgáltatnia a NAV felé az adóévet követő év február 15-ig.

• Az kedvezmény jár, de ha valaki nem kéri, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal önmagától nem adja.