Receptek

Burgonyapüré

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 20 dkg burgonya
  • 0,6 dkg margarin
  • só ízlés szerint
  • 0,9 dkg tej

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 20 dkg burgonya
  • 0,6 dkg margarin
  • só ízlés szerint
  • 0,9 dkg tej

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1209,7 kJ (288 kcal)
  • Fehérje: 8,08 g
  • Zsír: 7,6 g
  • Szénhidrát: 44,7 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

Kimérjük a recept szerinti nyersanyagmennyiségeket. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk. A tejet felforraljuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A megtisztított burgonyát kockákra vágva puhára főzzük annyi sós vízben, ami éppen ellepi. Leszűrjük, és forrón áttörve hozzáadjuk a margarint vagy a vajat, majd állandó keverés közben lassan hozzáöntjük a forró tejet. Addig keverjük, míg a püré kifehéredik és habos lesz. Ha a tej fogyasztása gondot okoz, akkor tej helyett annyi leszűrt főzőlevet adjunk a burgonyához, hogy megfelelő sűrűségű pürét kapjunk.

TÁLALÁS:

Elkészítését igazítsuk a tálalás időpontjához, mert az állás során veszít élvezeti értékéből. A legtöbb húsételhez köretként adható. Melegítésnél szinte elkerülhetetlen, hogy az ismételt hőhatás miatt ne süljön le a burgonyapüré.