Receptek

Burgonyafőzelék

Hozzávalók 1 főre
cukorbetegség esetén:

  • 15 dkg burgonya
  • 0,01 dkg babérlevél
  • 0,03 dkg fűszerpaprika
  • 0,03 dkg vöröshagyma
  • 0,08 dkg liszt
  • 0,001 dkg só
  • 0,01 dl ecet
  • 0,20 dl tejföl 12 %
  • 0,08 dl olaj

Hozzávalók 1 főre
szív- és érrendszeri betegség esetén:

  • 22 dkg burgonya
  • 0,01 dkg babérlevél
  • 0,03 dkg fűszerpaprika
  • 0,03 dkg vöröshagyma
  • 0,08 dkg liszt
  • 0,001 dkg só
  • 0,01 dl ecet
  • 0,20 dl tejföl 12 %
  • 0,08 dl olaj

Energia- és tápanyagtartalom:

  • Energia: 1167 kJ (278 kcal)
  • Fehérje: 5,56 g
  • Zsír: 11,8 g
  • Szénhidrát: 36,8 g

ELŐKÉSZÍTÉS:

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk és 2x2 cm-es kockára vágjuk. A vöröshagymát tisztítás és mosás után finom apróra vágjuk.

ELKÉSZÍTÉS:

A megtisztított, kockára vágott burgonyát hideg vízben feltesszük főni. Ízesítjük sóval, beletesszük a babérlevelet. Ha a burgonya már majdnem puha, fűszerpaprikás, vöröshagymás rántással sűrítjük. Jól összefőzve hozzáadjuk a tejfölt, és még egyszer összeforraljuk. Ízlés szerint ízesíthetjük kevés ecettel is. Kímélő étrendben a készítése megegyezik a normál változatban leírtakkal, de rántás helyett lisztes tejfölös habarással sűrítjük a főzeléket.


TÁLALÁS:

A főzelékhez főtt, párolt, sült, natúr húsokat, vagdaltat vagy egyéb húspótlókat adunk feltétként.


Megjegyzés:

Cukorbetegség, szív- és érbetegségek étrendjeiben a sűrítéshez Graham lisztet és zsírszegény tejföl vagy kefir felhasználását javasoljuk.