Receptek

Brokkolis lencsesaláta

Hozzávalók

  • 25 dkg lencse
  • 20 dkg brokkoli
  • 4 db hónapos retek
  • 1 evőkanál mandulaforgács
  • 2 dl joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 2 evőkanál borecet
  • 2 evőkanál extraszűz olíva olaj
  • Snidling, néhány szál
  • ½ dl száraz vermut
  • 1 evőkanál mustár
  • tengeri só
  • őrölt fehér bors
  • babérlevél

1 adag:

  • Energiatartalom: 330 kcal
  • Fehérje: 19,9 g
  • Zsír: 8,1 g
  • Szénhidrát: 39,1 g
  • Rost: 14,5 g

Elkészítés

A lencsét előző nap este beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leöblítjük, a fokhagymával és 1 babérlevéllel 25 percig főzzük. A hagymát felkarikázzuk, meghintjük sóval. A megfőtt lencsét leszűrjük, még melegen meglocsoljuk a borecettel és az olajjal, hozzákeverjük a hagymát, hagyjuk kihűlni. A brokkolit rózsáira szedve enyhén sós forró vízben 10 percig főzzük. Hideg vízbe merítjük, leszűrjük, felaprózzuk. A retket vékony cikkekre vágjuk, majd a brokkolival együtt a lencséhez keverjük, tetejét megszórjuk a pirított mandulaforgáccsal, díszítjük néhány szál snidlinggel. Az öntethez a joghurtot elkeverjük a mustárral és a vermuttal, sóval és borssal ízesítjük, külön tálkán kínáljuk, vagy csak részlegesen vonjuk be a salátát. Önálló ételként magos kiflivel vagy zsemlével fogyasztható.

A dietetikus ajánlása

A szárazfőzelékeket kb. 10 naponta lenne célszerű fogyasztani, de Magyarországon inkább csak téli hónapokban kerül terítékre, akkor is inkább csak sűrített főzelékek formájában. Pedig számos módon elkészíthetők salátáknak is. Ez a változatos nyersanyag összetételű saláta igazolja, hogy jól „megfér” egymással a zöldség, hüvelyes, olajos mag, olaj, savanyított tejtermék, nem beszélve jellegzetes ízesítőinkről, a közismerten egészséges hagymafélékről.