Receptek

Birsalmaleves

Hozzávalók 4 személyre:

  • friss birsalma - 500 g
  • fehér bor - 140 ml
  • 12 %-os tejföl - 80 ml
  • finomított cukor - 40 g
  • 80 % zsírtartalmú főzőmargarin - 28 g
  • búzaliszt - 4 közepes kiskanál
  • konyhasó - 1,6 g (Megjegyzés: hipertóniásoknak csökkentett nátriumtartalmú só javasolt)
  • friss citrom - 2 kisebb darab

1 adag energia- és tápanyagtartalma:

  • Energiatartalom: 811 kcal, 3390,4 kJ
  • Fehérje: 23,8 g
  • Zsír: 23,38 g
  • Szénhidrát: 124 g

Elkészítés

A birsalmát meghámozzuk, kicsumázzuk, a húsát vékony cikkekre vágjuk. Leöntjük negyed liter vízzel, a citromhéjat beledobjuk, és addig főzzük, míg a birsalma puha nem lesz. Ekkor kb. negyed birsalmányi darabolt gyümölcsöt kiveszünk belőle, a többit tovább, pépesre főzzük. Langyosra hűtjük, a citromhéjat kivesszük belőle. A levest turmixoljuk, és a tűzre visszatéve, a borral felöntjük, a lisztes tejföllel behabarjuk. Ha kell, még annyi vizet öntünk hozzá, hogy 3 dl legyen. Néhány percig forraljuk, majd a kivett birscikket visszarakjuk, átmelegítve tálaljuk.