Receptek

Almás rétes (10 adag)

Hozzávalók

  • 1 zacskó Réteslap
  • 80 dkg tisztított alma
  • 5 dkg búzacsíra
  • édesítőszer
  • őrölt fahéj
  • étolaj

1 adag:

  • Energiatartalom: 88 Kcal
  • Fehérje: 1,8 g
  • Zsír: 4,5 g
  • Szénhidrát: 10 g

Elkészítés

A réteslapot óvatosan ráterítjük egy tiszta konyharuhára (egy rúd réteshez 2-2 réteslapot használunk). A második lap és a harmadik lap közét, kenőtoll segítségével megfröcsköljük olajjal, majd a tetejét is. Erre szórjuk a búzacsírát és az előre héjastól lereszelt (és kissé kinyomkodott) fahéjjal és édesítőszerrel elkevert almát. A konyharuha segítségével a rétest szorosan feltekerjük és az előre vékonyan kiolajozott (lehetőleg teflon) tepsire helyezzük. Előmelegített sütőbe toljuk és aranybarnára sütjük. 1 csomag réteslapból 2 rúd rétes lesz.

A dietetikus ajánlása

A rétesek – csekély tésztatartalmuknál fogva – kitűnő süteményfélék cukorbetegségben. Otthon is készíthetjük a tésztát, de az egyszerűség és gyorsaság miatt a réteslap használata javasolható. Az alma egész évben hozzáférhető, 7g szénhidrátot tartalmaz 100g nyersanyagban.

Alma fogyasztása kifejezetten javasolt mindkét étrendben, mert pektintartalma koleszterinszint csökkentő hatású, emésztést szabályozó, és héjában daganat ellenes anyagot (ún. apigenint) tartalmaz.

A búzacsíra amellett, hogy kitűnően harmonizál az almával és annak levét is magába szívja, kitűnő E-vitamin és apigenin forrás, emellett pedig jelentős egyszeresen és többszörösen telített zsírsavai, valamint foszfor, magnézium, kálium és kalcium tartalma miatt is.